Zelfstandige blijven steeds vaker met openstaande rekeningen zitten

Standard

Voor u als zelfstandige is het altijd spannend of de rekeningen betaald worden. Vaak gaat dit goed, maar in crisis tijdens hebben steeds meer zelfstandige ondernemers problemen met betaald krijgen. De facturen worden netjes verzonden, maar klanten betalen gewoon te laat. Gebruikelijk is een betalingstermijn van 14 of 30 dagen. Een debiteur kan verschillende excuses hebben voor het niet betalen van rekeningen. Soms wordt het gewoon vergeten. Dat kan natuurlijk altijd gebeuren.

Rekeningen worden niet betaald?

incassobureau inschakelenMaar als een bepaalde debiteur consistent zijn rekeningen niet betaald, dan is het zaak om hier iets te gaan doen. Het kost u zelf veel tijd om hier achteraan te moeten. Steeds na bellen van de debiteur of brieven sturen kost u veel tijd. Deze tijd kunt u veel beter gebruiken. Bijvoorbeeld besteden om nieuwe opdrachten binnen te halen. Veel zelfstandigen kiezen er dan ook voor om een incassobureau in te schakelen.

Deze bedrijven specialiseren zich in het incasseren van openstaande rekeningen. Soms heeft u wellicht zakelijke klanten maar het kan ook zijn dat u met particulieren te maken heeft. Een incassobureau heeft voor beide doelgroepen een strategie ontwikkeld. Zo kunt u zich blijven bezig houden met het voeren van uw onderneming, en zorgt het incassobureau voor de rest.

Incassokosten voor de rekening van uw debiteur

De kosten voor het inschakelen van een incassobureau vallen overigens ook behoorlijk mee. Deze kosten zijn namelijk niet voor u, maar voor de debiteur die zijn rekeningen niet betaald heeft. Dat is ook logisch, want u heeft gewoon geleverd. De debiteur is in gebreken gebleven door niet te betalen. De extra kosten zijn ongeveer 10% van het factuurbedrag en hebben een minimum van €40. Dus ook als het een relatief kleine openstaande betaling is, dan dient u debiteur minimaal €40 af te rekenen. Deze kosten zijn voor het incassobureau en hiermee wordt het geld verdiend. Uiteraard werkt het incassobureau niet voor niets, ook daar zijn mensen werkzaam en moeten salarissen uitbetaald worden.